Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z zielonego groszku.

Zupa krem z zielonego groszku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 186

Dodano:

Odsłon: 7065

Zielono mi ...................aaa

Składniki

  • 1/2 kg zielonego groszku, najlepiej świeżego, ale może być mrożony
  • 6 średnich ziemniaków
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • biały pieprz, sól, posiekana natka pietruszki do posypania
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę i razem z groszkiem zalać 1 litrem wody. Ugotować i przestudzić. Całość zmiksować blenderem na jednolitą masę. Kostkę rosołową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, wlać do zupy i dokładnie wymieszać lub zmiksować. Gdyby zupa była zbyt gęsta to rozrzedzić ją gorącą wodą do porządanej konsystencji. Całość doprawić do smaku mielonym białym pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i podgrzać (nie trzeba gotować). Zupę rozlać na 4 talerze. Każdą porcję ozdobić kleksem z 1 łyżki kwaśnej śmietany i posypać natką pietruszki.;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń