Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z zielonej soczewicy i jarmużu

Zupa krem z zielonej soczewicy i jarmużu

Autor:

Przepisów i artykułów: 146 Ocena: 1215

Dodano:

Odsłon: 57

Zupa krem z zielonej soczewicy ijarmużu.

Składniki

  • 150 g zielonej soczewicy
  • 300 g młodej cukinii
  • 100 g jarmużu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • bulion
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki imbiru mielonego
  • 1 łyżka masła
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Soczewicę wypłukać, wsypać do rondla, zalać 1,5 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut. Co jakiś czas mieszając. Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
    Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Jarmuż opłukać, osączyć na sicie, usunąć ogonki i nerwy liściowe, grubo posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę i dodać cukinię, razem smażyć przez około 10 minut, uważając, żeby cebula się nie przypaliła.
    Zawartość patelni przełożyć do soczewicy, dodać posiekany czosnek i jarmuż. Zalać gorącym bulionem (dodajemy tyle aby zakryć warzywa ok 1 ½ -2 litra), doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze około 10 minut.
    Lekko przestudzić i zmiksować. Na koniec dodać łyżkę masła i doprawić smaku.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń