Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem ze świeżych ogórków

Zupa krem ze świeżych ogórków

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3089

Dodano:

Odsłon: 3646

Ogórki na Twojej działce obrodziły? Nie wiesz co z nimi zrobić? Mam propozycję jednocześnie smaczną jak i tanią!

Składniki

  • 500 g ogórków świeżych (mogą być małe, jeśli użyjemy przerośniętych, to liczymy je po ''wypatroszeniu'')
  • 2 szklanki wody
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 mniejsza marchewka
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 1/2 dużej cebuli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 - 2 łyżki masła
  • 50 g serka topionego śmietankowego
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek koperku
  • Grzanki czosnkowe:
  • 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 - 4 kromki czerstwego chleba żytniego
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Młode ogórki kroimy w całości, w kosteczkę. Nieco starsze należy najpierw rozkroić i łyżeczką wyjąć pestki i dopiero tak wypatroszone ogórki ważymy. Wodę zagotowujemy i dodajemy do niej pokrojone w kosteczkę ziemniaki i marchewkę oraz przyprawy takie jak listki laurowe czy ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu. W rondlu podgrzewamy olej i masło, a następnie dodajemy posiekaną cebulę i czekamy aż się zeszkli, wtedy dodajemy przygotowane wcześniej ogórki i dusimy całość 10 minut. W czasie duszenia ogórki mogą nieco stracić kolor, to, że dodajemy je wraz ze skórką ma nam zapewnić jego intensywność. Z doświadczenia wiem, że osoby z problemami układu pokarmowego, które świeżych ogórków nie mogą jeść, z taką zupą nie mają większych problemów, choć na pewno z uwagi na nie lepiej zrezygnować z koloru na rzecz zdrowia.

  2. Gdy ogórki są już gotowe, z garnka wyjmuję ziele oraz liście, dodaję warzywa wraz z sokiem i miksujemy na gładką masę, czyli na ''krem''. W ostatniej fazie dodajemy ser topiony i gotujemy tylko tyle, aby się on rozpuścił, doprawiamy na końcu, bo serek sam w sobie jest już przyprawą. Zupę ogórkową obowiązkowo podajemy z siekanym koperkiem. Dobre są też grzanki czosnkowe choć można równie dobrze zastąpić je np. groszkiem ptysiowym.

  3. Olej podgrzewamy na dużej patelni, dodajemy do niego drobno posiekany czosnek (łatwiej się go sieka z dodatkiem soli). Chleb kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy na średnim ogniu aż grzanki się zarumienią.

    Po więcej inspiracji zapraszam na: http://szczyptaslodyczy.bloog.pl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń