Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem ze szparagów z kalafiorem

Zupa krem ze szparagów z kalafiorem

Autor: BEATA1978

Przepisów i artykułów: 690 Ocena: 43831

Dodano: 13.06.2015

Odsłon: 2468

W zasadzie w lecie nie gotuję często zup, lepiej sprawdzają się w zimie. Tym razem jednak nie mogłam się oprzeć pokusie zrobienia zupy ze szparagów z kalafiorem. Efekt? Powiem tylko, że warto było postać przy garach, mimo upału.

Składniki

  • zielone szparagi 300 g (po odłamaniu zdrewniałych końcówek)
  • ziemniaki 6 sztuk
  • marchew 1 sztuka
  • bulion warzywny 750 ml
  • wywar z kalafiora 500 ml
  • kalafior 1/2 sztuki (mały)
  • sól, pieprz biały mielony
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, po czym szparagi kroimy w cienkie plasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Marchew po obraniu zostawiamy w całości. Przygotowujemy dwa garnki. Do jednego wrzucamy ziemniaki, szparagi, marchew. Warzywa zalewamy bulionem warzywnym, doprawiamy pieprzem, solą i gotujemy do miękkości (około 30 minut). Studzimy, blendujemy, wcześniej wyjmujemy marchewkę i kroimy ją w plasterki (będzie do ozdoby).
    W drugim garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę, na wrzątek wrzucamy oczyszczonego kalafiora. Gotujemy 10- 15 minut, wyjmujemy na durszlak, dzielimy na małe różyczki. Wywar spod kalafiora, a dokładniej jego część (500 ml) wlewamy do zupy, mieszamy. Całość podgrzewamy, dodajemy różyczki kalafiora. Zupę możemy jeszcze ewentualnie ponownie doprawić solą i białym pieprzem.

  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń