Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krewetkowa

Zupa krewetkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 2083 Ocena: 46744

Dodano:

Odsłon: 9393

Jak dla nas wymarzona zupa. Słodko-pikantna z cytrusową nutą trawy trzcinowej i imbiru.

Składniki

  • 400 g krewetek tygrysich
  • 2 pomidory
  • 3 dymki
  • trawa cytrynowa (1 gałązka)
  • 3 cm świeżego imbiru
  • mała papryczka chili
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 L bulionu krewetkowego
  • 4 łyżki soku z tajskiej limonki
  • 2 łyżki sosu słodko kwaśnego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • łyżka zielonego curry
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1/2 szkl ryżu jaśminowego
  • pęczek szczypiorku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Dymki siekamy ,trawę cytrynową rozgniatamy ,imbir obieramy i nacinamy ,papryczkę siekamy i podsmażamy na oleju razem z krewetkami. Zalewamy bulionem ,dodajemy pastę curry ,sok z limonki i gotujemy 20 min na wolnym ogniu od czasu zagotowania.

  2. Ryż gotujemy według przepisu zawartego na opakowaniu.
    Następnie dodajemy mleko kokosowe ,sos słodko kwaśny ,pomidory (sparzone i obrane ze skórki ,pokrojone w kostkę) ,sos rybny i chwilę gotujemy (5 min). Na sam koniec dodajemy ugotowany ryż. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marysiaz 13 marca 2015 a można użyć pasty z trawy cytrynowej? Bo akurat taką mam :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 12 marca 2015 To jest super aromatyczna i z odpowiednio dobranymi smakami zupa. Nieco czosnku tez pasowaloby do tych aromatow. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń