Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa Laksa

Zupa Laksa

Autor: facetzprzepisem

Przepisów i artykułów: 84 Ocena: 219

Dodano: 18.01.2018

Odsłon: 3676

Bardzo popularne danie z Malezji. Czerwone curry i mleko kokosowe, sprawiają, że zupa doskonale rozgrzewa. Podany przepis jest łatwiejszy w przygotowaniu, ponieważ używamy gotowej pasty curry. Oryginalnie pastę przygotowałem sam z tych składników, które należy zmiksować w blenderze: 3 suszone papryczki chili, 5 ząbków czosnku, 4 cm korzeń , 10 orzechów nerkowca, 2 łyżki oliwy, 2 szalotki, 1 łyżeczka pasty z chili (może być np sos sriracha)

Składniki

  • 2 płaskie łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 puszka mleka koksowego
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 1 cukinia pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 100 g tofu, pokrojonego w kostkę
  • 200 g makaronu noodles
  • 2 łyżeczki cukru (do smaku)
  • szczypta soli (do smaku)
  • łyżka soku z limonki (do smaku)
  • ogórek pokrojony w paski
  • garść liści kolendry
  • ćwiartki limonki
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W garnku ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu.

  2. Rozgrzać głęboką patelnię lub garnek z grubym dnem na średnim ogniu, dodać dwie łyżki czerwonego curry, i smażyć przez 1 minutę. Następnie dodać paprykę, cukinię i smażyć przez kolejną minutę. Dodać mleko kokosowe, bulion, cukier, sól i sok z limonki. Doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i doprawić do smaku.

  3. Makaron przełożyć do miseczek, zalać zupą i udekorować ogórkiem, kolendrą i limonką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 18 stycznia Mega! Już się szykuję ;) Twój kurczak bbq dak bulgogi jest mega <3 Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń