Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zupa marchewkowa"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 69
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 139
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 58
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 69
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 139
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 58
Składniki
Marchewki oczyść starannie, opłucz pod bieżącą wodą, pokrój w grubsze półplasterki. Ostruganą pietruszkę zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Cebulę oczyść z łupin, poszatkuj drobno. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć poszatkowaną cebulę, przesmaż na jasnozłoty kolor.
Do garnka lub rondla z cebulą wrzuć marchewkę oraz rozdrobnioną pietruszkę. Smaż, mieszając, 1-2 minuty. Wlej bulion warzywny (może być z kostki). Gotuj na średnim ogniu około 10 minut.
Po tym czasie do zupy dodaj pokrojone ziemniaki. Gotuj kolejne 10 minut. W międzyczasie opłucz pod bieżącą wodą łodygi selera naciowego. Pozbaw je ewentualnych włókien. Pokrój w plasterki i dodaj do zupy. Gotuj razem jeszcze 5 minut.
Na patelni rozgrzej masło. Gdy się rozpuści, wsyp mąkę. Mieszając, ogrzewaj 1-2 minuty, aż mąka się zrumieni. Przygotowaną zasmażkę dodaj do zupy.
Gotową zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Umyj i osusz koperek, drobno posiekaj. Dodaj do zupy.Źródło: Świat kobiety