Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa marchewkowo-cytrusowa

Zupa marchewkowo-cytrusowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10031

Dodano:

Odsłon: 0

Wypróbowany przepis na "Zupa marchewkowo-cytrusowa"

Składniki

  • 4 większe marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 1 średnia cebula
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól i pieprz czarny mielony
  • czerwony grejpfrut, pestki dyni i świeże zioła do dekoracji
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Marchewki obieramy, kroimy na plasterki. Łuskane pestki dyni lekko prażymy na suchej patelni.

  2. Rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną marchewkę, przesmażamy na chrupko. Przekładamy do garnka.

  3. Na tej samej patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy do marchewki, zalewamy bulionem drobiowym. Gotujemy 10 minut i miksujemy na gładki krem. Dodajemy sok z pomarańczy, doprawiamy solą, pieprzem i curry. Mieszamy.

  4. Porcje rozlanej zupy dekorujemy podzielonym na części grejpfrutem, pestkami dyni i posiekanymi ziołami.

  5. Czas przygotowania 20 minut. Cena jednej porcji około 1,60 zł.

  6. Wartość odżywcza jednej porcji 105 kcal Białko 2,5 g/Tłuszcz 7,9 g/Węglowodany 16 g.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń