Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 194

Dodano:

Odsłon: 15519

Odpowiednio podana - w niewielkiej ilości, bo bardzo sycąca - co jest plusem w przypadku większej liczby degustujących - daje gwarancję, że goście na "dzień dobry" będą zadowoleni i... najedzeni ;-)

Składniki

  • mięso mielone, 1/2 kg
  • duża cebula, 1 szt
  • bulion, 1 litr
  • lub woda+kostki rosołowe, 2 szt na 1 litr
  • kukurydza, 1 puszka
  • fasolka czerwona, 1 puszka
  • fasollka biała lub soja, 1 puszka
  • fasolka biała lub soja, 1 puszka
  • przecier pomidorowy - mały, 1 szt
  • czosnek - w zależno ści od wielkości, 2-4 ząbki
  • suszony majeranek, 2-3 duże łyżki
  • zioła prowansalskie, ok. 1łyżki
  • sól,pieprz, do smaku
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso mielone usmażyć razem z pokrojoną w kostkę cebulą

  2. zagotować wodę + kostki rosołowe, lub podgrzać wcześniej przygotowany bulion

  3. do bulionu dodać usmażone mięso - gotować 20 minut

  4. dodać kukurydzę, fasolkę czerwoną i fasolkę białą/soję (odcedzone z zalewy), przecier, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane, majeranek, zioła prowansalskie, sól, pieprz

  5. wymieszać wszystkie składniki - i gotować jeszcze ok.20-30 minut

  6. Zupa najlepiej smakuje, gdy jest odgrzana po kilku godzinach od ugotowania;-)

  7. Podawać z grzankami czosnkowymi lub groszkiem ptysiowym, dodać listek bazylii ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

johny0972 21 stycznia 2012 Świetny przepis bardzo polecam !
Pozdrawiam :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Boschka 01 sierpnia 2011 hmmm... ziemniaki... szczerze powiedziawszy, to wydają mi się zupełnie zbędne w tej zupie;-)) Zupa jest wystarczająco gęsta i ma słodko (z fasolki) - ostry smak - wiec...
ale wiesz... kuchnia to eksperymenty - wiec może spróbuj podzielić sobie ją na dwa garnki - i do jednego dodaj ziemniaki - porównasz i będziesz mieć odpowiedz, czy pasują czy nie;-)
Pozdrawiam, i smacznego życze - bo zupka jest bardzo dobra - mysle, ze nie zawiedziesz sie..

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

martam_1986 31 lipca 2011 ...sproboje ja zrobic bo wyglada pysznie:)....myslicie,ze jesli dodam ziemniaki(uwielbiam je w zupie) to beda pasowaly do tej zupki??

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pokropce 26 stycznia 2011 Robię niemal identyczną zupę (u mnie zamiast przecieru sok pomidorowy i kilka ostrzejszych składników) jest nieziemsko smaczna! :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Boschka 08 września 2010 Trudno mi się z Tobą nie zgodzić;-)) w każdej kwestii;-) cieszeę się, że smakowało - bo o to chodzi przecież...o przyjemność gotowania i...przyjemność smakowania;-) Pozdrawiam również - i ...do następnego przepisu!
p.s. wersję ostrzejszą, jeszcze bardziej rozgrzewającą, jak radzi mg beier, wypróbuję zimą..

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gruba-dynia 08 września 2010 Wyszło pyyyychaaaa! Fajna odmiana dania jednogarnkowego, idealna na młodzieżowe imprezy i nie tylko. Ma jeszcze jedną zaletę-nie jest pracochłonne, można je zrobić poprzedniego dnia , wtedy danie się "przegryza", a pani domu ma czas na dopracowanie własnego wizerunku :-). Pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gruba-dynia 06 września 2010 Dzięki za odpowiedź. Zabieram się za gotowanie. Oczywiście zamelduję jak wyszło :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mgbeier 05 września 2010 Witam pyszna zupa.raz w tygodniu ja robie,idealna na chlodne wieczory i syta.ja dodaje jeszcze papryke surinamska madam jeanette((jest piekielnie ostra)lub chili dla wersji lagodnej

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Boschka 05 września 2010 Składniki z puszek odsączyć z zalewy;-) Hehehe- miałam identyczny dylemat, gdy pierwszy raz gotowałam tą zupę;-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gruba-dynia 04 września 2010 Witam! zupa zapowiada się wspaniale. Czy fasolę i kukurydzę z puszek dodajemy wraz z zalewą,czy odsączamy??
Pozdrawiam :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń