Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa minestrone z fasolą i makaronem.

Zupa minestrone z fasolą i makaronem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1320 Ocena: 15923

Dodano:

Odsłon: 323

Jest to zupa, ugotowana na bazie warzyw jak: cukinia, fasola, marchew, papryka czerwona, pietruszka, seler naciowy, z dodatkiem drobnego makaronu.

Składniki

  • Marchew 2 szt.
  • cukinia 1/2 szt. małej
  • ziemniaki 2 szt.
  • oliwa 3 łyżki
  • pietruszka 1 szt. korzeń
  • cebula 1 szt.
  • seler naciowy 2 łodygi
  • papryka czerwona 1 szt.
  • fasola biała 100 g
  • fasola czerwona 50 g
  • drobny makaron 100 g
  • bulion warzywny 2 litry
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • domowa pasta rosołowa 2 łyżki
  • świeża bazylia
  • ser żółty starty
  • Sól do smaku
  • Pieprz ziołowy do smaku
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Fasole płuczemy i moczymy całą noc. W następnym dniu gotujemy w nieosolonej wodzie około 1 godziny, do jej miękkości. W osobnym garnczku gotujemy bulion warzywny z pasty rosołowej, ziemniaków, łodyg selera naciowego pokrojonego na talarki, marchewki i pietruszki pokrojonej na talarki.

  2. W między czasie kroimy drobno cebulę i smażymy z kostkami szynki na patelni z dodatkiem 3 łyżek oleju. Gdy warzywa w garnku będą już miękkie dodajemy ugotowane fasole, makaron, cebulę z kostkami szynki i koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze około 10 minut, aż makaron zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym do smaku. Ugotowaną zupę podajemy na gorąco, posypaną startym serem i listkami świeżej bazylii.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń