Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa na wędzonce

Zupa na wędzonce

Autor:

Przepisów i artykułów: 716 Ocena: 47452

Dodano:

Odsłon: 2013

Jedna z tak zwanych zimowych, rozgrzewających zup, która jednocześnie ma w sobie coś z wiosny, ponieważ pachnie świeżą bazylią. Zupka ma jeszcze jedną zaletę, możemy ją ugotować w pół godziny, pod warunkiem, że mamy już gotowy wywar. Co jeszcze?... Wegetarianom i osobom, które liczą kalorie, proponuję zamienić wywar mięsny na warzywny, zupka będzie równie smaczna. Polecam!

Składniki

  • kalafior 1 sztuka lub 1/2 kg kalafiora mrożonego
  • pomidory w zalewie (najlepiej pokrojone i bez skórki) 400g
  • por 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • świeża czerwona papryka 1 sztuka
  • czosnek 3 ząbki
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • suszone zioła prowansalskie 1 łyżeczka
  • świeża bazylia do dekoracji
  • wywar: boczek wędzony 400g, woda 2 litry, sól 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Godzinkę wcześniej musimy ugotować wędzony boczek, dodając do niego sól (ostrożnie, bo wędzony boczek może już być słony) oraz pieprz. Czas gotowania liczymy od momentu zagotowania, gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu.

    Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paski, cebulę siekamy w kostkę a pora w półplasterki. W rondelku rozgrzewamy oliwę i na niej podsmażamy pokrojone warzywa, doprawiając je solą i pieprzem. Czas smażenia warzyw to około 10 minut.

    Ugotowany boczek wyjmujemy na talerz, do wywaru wrzucamy pomidory w zalewie, różyczki kalafiora i całość doprowadzamy do wrzenia. Wówczas o zupy dodajemy podsmażone warzywa, czosnek przeciśnięty przez praskę, łyżeczkę suszonych ziół, ewentualnie dolewamy wody jeżeli zupa wydaje nam się zbyt gęsta.
    Zupę gotujemy 15 minut, albo lepiej do miękkości kalafiora, przyprawiamy do smaku.

    Podajemy z pieczywem, ozdobioną świeżą bazylią.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń