Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa na wędzonce i kwasie z domowych ogórków kiszonych

Zupa na wędzonce i kwasie z domowych ogórków kiszonych

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 7

Dodano:

Odsłon: 1348

Łatwe i smaczne.

Składniki

  • Wędzone żeberka lub golonko, ilość dowolna
  • cebula, 1
  • czosnek, 3 ząbki
  • liść laurowy, 2
  • ziele angielskie, kilka
  • owoce jałowca (lekko zgniecione), kilka
  • Pieprz czarny świerzo mielony, szczypta
  • Kwas z ogórków, minimum 1 litr
  • koperek świerzy, pęczek
  • pieprz, sól, czosnek granulowany,, do smaku
  • Rama cremfine do gotowania( lub śmietanka), opakowanie
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wędzonkę zalewamy wodą dodajemy cebule, czosnek,liść, ziele, jałowiec,pieprz i gotujemy do miękkości na małym ogniu. (można przygotować dzień wcześniej bo troszku czasu zajmuje)

  2. Ugotowaną wędzonkę wyjmujemy z wywaru usuwamy z niej kości i kroimy na mniejsze kawałki (panując nad sobą bo braknie do obiadu) odstawiamy w bezpieczne miejsce.

  3. Wywar cedzimy dodajemy drobno posiekany koperek, kwas z ogórków i resztę przypraw (do smaku) gotujemy.( Kwaśność regulujemy ilością wywaru z wędzonki jak dla mnie im bardziej kwaśne tym lepsze)

  4. Na koniec dodajemy Ramę Kremefine do gotowania (można użyć śmietanki lub jogurtu naturalnego) i oczywiście wędzonkę jeżeli ocalała. Podajemy z ziemniakami lub z jajkiem, jeżeli wędzonka znikła w tajemniczy sposób można dodać białej kiełbaski sparzonej osobno.

  5. Życzę smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

MEJRABEL 16 maja 2011 super ,uwielbiam zupy tego rodzaju do ulubionych

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń