Do góry

Zupy Przepis na:

zupa na zakwasie chlebowym

zupa na zakwasie chlebowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 40

Dodano:

Odsłon: 841

zupka smaczna że palce lizać

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. grzyby zalać 1 litrem wody i moczyć 2 godziny,po upływie 2 godzin wodę z grzybami lekko osolić dodać kminek i gotować 20 min.

  2. ziemniaki obrać pokroić w kostkę wrzucić do garnka z gotującymi się grzybami i gotować aż będą na pół miękkie

  3. zakwas chlebowy rozrzedzić mlekiem i stale mieszając wlać do garnka ,gotować jeszcze przez ok 15 min. na małym ogniu.

  4. pod koniec gotowania zaprawić zupę żółtkami wymieszanymi ze śmietaną,dla złagodzenia smaku można dodać masło ,mieszając poczekać aż zupa zgęstnieje. nie gotować dłużej

  5. doprawić zupę solą ,pieprzem,octem i posypać posiekaną pietruszką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń