Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa neapolitańska

Zupa neapolitańska

Autor: Lusinka75

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 65

Dodano: 30.05.2018

Odsłon: 439

Zupa neapolitańska, po pewnych zmianach w przepisie podstawowym. Zupa o pięknym żółtym kolorze i przepysznym ziołowym aromacie. Prosta w przygotowaniu a bardzo smaczna. Niejedno podniebienie ją polubi.

Składniki

  • - 1 duża marchew, - 30 dag pieczarek, - 1 łyżka masła, - 3 litry dowolnego bulionu, - 15 dag sera żółtego, - 2 żółtka, - 3/4 szk
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. - 1 duża marchew,
    - 30 dag pieczarek,
    - 1 łyżka masła,
    - 3 litry dowolnego bulionu,
    - 15 dag sera żółtego,
    - 2 żółtka,
    - 3/4 szklanki śmietany 30%,
    - sól, pieprz, cząber, oregano.

  2. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczarki obieramy, możemy je również potrzeć albo pokroić w plasterki. Wkładamy warzywa do garnka w którym będziemy ostatecznie gotować zupę. Dodajemy masło i chwilkę całość smażymy. Gdy warzywa puszczą sok i zmiękną zalewamy je bulionem. Dodajemy cząber i oregano. Gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy starty żółty ser i czekamy aż się rozpuści. Śmietanę mieszamy z żółtkami w osobnym naczyniu. Musimy tę mieszankę przed wlaniem do zupy zahartować aby żółtko nam się nie ścięło. W tym celu dolewamy do tej mieszanki powolutku trochę gorącej zupy ( około pół szklanki ), po czym mieszankę wlewamy powoli do pozostałej zupy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

    Zupę podajemy z dowolnym makaronem.

    Zupa warta spróbowania!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń