Do góry

Zupy Przepis na:

zupa neapolitańska (z serkiem topionym)

zupa neapolitańska (z serkiem topionym)

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 11

Dodano:

Odsłon: 12946

Szybka, pyszna, tania.. smakuje naprawdę wszystkim!

Składniki

  • Bulion gotowy z kostek rosołowych lu przyżądzony na miesku, około 2 litry
  • włoszczyzna mrożona pól opakowania(lub starte na tartce o grubych oczkach warzywa-marchew, seler, pietruszka, por kokroj
  • ziemniaki, 4-5 sztuk
  • makaron drobny np. typu gwiazdeczki, garść
  • cebula, 1 mała
  • wędlina najlepiej lekko podwędzana, 20-30dkg
  • serek topiony śmietankowy np. Hochland lub inne, 1 sztuka
  • sól, pieprz,ziele angielskie, lisć laurowy,koperek świerzy lub natka pietruszki
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do gotującego sie bulionu wrzucamy warzywa z mrożonki lub świeże starte na tartce na grubych oczkach(jeśli dajemy świeże warzywa, można je wcześniej lekko przesmażyć na niewielkiej ilości oleju), dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Gotujemy razem na małym ogniu pod przykryciem

  2. W tym samym czasie podsmażamy na oliwie cebulkę pokrojona w kostke i wędlinkę. Po usmażeniu odstawiamy

  3. Gdy ziemniaki w zupie są w połowie miękkie dodajemy garść makaronu i pokrojony na mniejsze kawałki cały serek topiony, dorzucamy przesmażoną cebulkę z wedlinką.

  4. Kiedy makaron i ziemniaki są już miękkie a serek sie całkowicie rozpuścił przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, posiekaną drobno natką pietruszki lub koperkiem

  5. Smacznego! Zupka bardzo szybko znika z talerzy!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń