Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 2467

Dodano:

Odsłon: 4926

Delikatna zupa ogórkowa

Składniki

  • Ogórki kiszone 5 szt.
  • Marchewka 1 szt.
  • Pietruszka 1 szt.
  • Seler mały 1/2 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 1 ząbek
  • Liśc laurowy 2 szt.
  • Ziele angielskie 3 ziarenka
  • Smietana 18% 330 g
  • Ryż 1/2 szkl.
  • Pieprz, sól do smaku
  • Koperek 1/2 pęczka
  • Woda 2,5 litra
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnka wlewamy wodę, solimy,dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i stawiamy na gazie. Ogórki, marchewkę, seler i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek rozgniatamy. Wszystko wrzucamy do garnka z gotującą wodą.

  2. Gdy warzywa będą miękkie wsypujemy ryż i dalej gotujemy.W trakcie gotowania ubywa wody, dlatego trzeba kontrolować i dolewać wodę. Gdy ryż będzie ugotowany wyłączamy gaz.

  3. Do tak ugotowanej zupy dodajemy śmietanę (śmietanę trzeba zahartować, aby się nie zważyła w zupie tzn. do śmietany dolewamy gorący wywar i energicznie mieszamy) i pieprz do smaku. Kroimy drobno koperek i dodajemy do zupy. Wlewamy na talerz i jemy mniam, mniam :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń