Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa ogórkowa.

Zupa ogórkowa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 182

Dodano:

Odsłon: 7220

Jedna z tradycyjnych polskich zup.;)

Składniki

  • 1 porcja rosołowa z kury
  • 1 porcja włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka, por)
  • 1 słoik przecieru ogórkowego lub 1 szklanka kiszonych ogórków startych na tarce z grubymi oczkami
  • 1 pęczek koperku
  • 3/4 szklanki słodkiej śmietany
  • 4-5 dużych ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • sól, pieprz, 2 kostki rosołowe
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso umyc włożyc do garnka. Warzywa oczyścić, umyć, pokroić i dodać do mięsa. Zalać 2 litrami wody. Zagotować, zebrać szumowiny, dodac kostki rosołowe i gotować na małym ogniu. Jak mięso będzie na pół miekkie dodać ziemniaki i gotowac wszystko do miekkości. Wyjąć mięso (zuzyc do innych celów lub obrac od kości i dodac do zupy), dodać przecier ogórkowy i gotować 10 minut. Dodać posiekany koperek oraz śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszac i podgrzac (nie gotować). Smacznego.;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń