Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Autor: KasiaAsia

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 237

Dodano: 06.02.2013

Odsłon: 5935

Wynik jednego z moich eksperymentów z zupą ogórkową dla dziecka.

Składniki

  • wywar lub rosół
  • przecier ogórkowy lub paczka startych kiszonych ogórków
  • makaron drobny typu gwiazdki lub zacierka, lub ryż
  • ziemniaki 4-5 szt
  • marchewka z wywaru lub rosołu (niekoniecznie)
  • mięso z rosołu
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Gotujemy wywar na jakimś mięsie, może być drób, wołowe; lub gotujemy zwykły rosół według własnego uznania. Po ugotowaniu przecedzamy przez sitko na osobnego garnka. Zagotowujemy.

  2. Do gotującego się odcedzonego wywaru wrzucamy ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, surowy ryż lub makaron. Do tego dodajemy przecier ogórkowy lub ogórki kiszone trzemy na małych lub dużych łezkach. Dodajemy także ugotowaną marchewkę z wywaru, pokrojoną w półplasterki. Dodajemy mięso z rosołu lub wywaru pokrojone w kostkę lub drobniej. Wszystko gotujemy aż składniki będą miękkie.

  3. Kto woli zupę zabielaną, to należy łyżkę mąki wymieszać ze śmietaną, a następnie wlać przez sitko do zupy. Zagotować.

  4. Polecam tą zupę nie tylko dla dorosłych ale także dla małych dzieciaczków, którym są wprowadzane stałe dania. Wówczas wywar lub rosół należy delikatnie przyprawić, a najlepiej w ogóle nie przyprawiać tylko zdać się na smak i aromat z warzyw. Z racji że ryż zatwardza, to dla maluchów z problemami brzuszkowymi polecam zamiast ryżu dać drobny makaron. Marchewka też nie jest tu obowiązkowym składnikiem. Ogórki kiszone można wprowadzić dziecku od 12 miesiąca życia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń