Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 1403

Dodano:

Odsłon: 6339

Pyszna zupka z ogórków kiszonych

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Żeberka myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki i zalewamy 4l wody. Można do wywaru użyć również drobiu, jednak dzięki żeberkom wywar jest bardziej wyrazisty. Po zebraniu szumowin dodajemy włoszczyznę, (zostawiając 1-2 marchewki) liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu.

  2. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Kiedy warzywa będą już prawie gotowe, dodajemy ziemniaki oraz startą na grubych oczkach marchewkę Gotujemy cały czas na małym ogniu.

  3. W między czasie ścieramy na tarce o grubych oczkach obrane ogórki (nie trzeba ich obierać) W garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła i dorzucamy ogórki razem z sokiem. Przesmażamy ok 20 minut. Po tym czasie dodajemy do zupy i jeszcze jakiś czas gotujemy. Teraz jest czas by doprawić zupę solą, pieprzem, można dodać vegety lub kostkę rosołową, maggi. Wg uznania.

  4. Ja zagęszczam zupę. Do szklanki wsypuję 2 łyżki mąki, dolewam trochę wody i po dokładnym wymieszaniu, aby nie było grudek, dodaję do zupy. Na koniec po zdjęciu z gazu zabielam śmietanką i dodaję posiekany koperek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń