Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa ogórkowa wg Pascala

Zupa ogórkowa wg Pascala

Autor:

Przepisów i artykułów: 2083 Ocena: 46744

Dodano:

Odsłon: 6423

Tym razem pokusiłem się na przepyszną zupę ogórkową ,typową dla kuchni rosyjskiej ,przyrządzonej wg Pascala. Lekko kwaskowa ,drobiowa posmakuje wszystkim ,którzy lubią ogórki kiszone. Zamiast tradycyjnej pomidorówki z rosołu serwowanej zazwyczaj w poniedziałki ,proponuję ten oto klasyk.

Składniki

  • 3 udka z kurczaka
  • kilka skrzydełek z kurczaka
  • cebula
  • 2 marchewki
  • liść laurowy
  • pieprz ziarnisty
  • kilka ziemniaków
  • 6 ogórków kiszonych
  • szklanka kwasu z ogórków
  • gałązka natki pietruszki
  • pęczek koperku
  • 50 g ryżu
  • śmietana
  • sól ,pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Udka i skrzydełka z kurczaka wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (ok. 2 l) ,dodajemy cebulę ,marchewki ,liść laurowy i kilka ziaren pieprzu ,solimy. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień ,gotujemy do miękkości mięsa. Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki (dość grube) ,dodajemy do zupy 20 min po zagotowaniu i zmniejszenia płomienia. Ogórki kroimy na plasterki i razem z natką (całą) dodajemy do zupy zaraz po ziemniakach. Gdy mięso będzie miękkie ,wyjmujemy je razem z marchewkami ,studzimy ,kroimy na kawałki (marchew w krążki) i dodajemy do zupy. Wlewamy sok z ogórków ,wsypujemy ryż i gotujemy do jego miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Koperek siekamy i dodajemy do zupy chwilę przed podaniem. Podajemy gorącą ,ze śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń