Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa ogórkowa z klopsami.

Zupa ogórkowa z klopsami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1374 Ocena: 17264

Dodano:

Odsłon: 783

Zupa z ogórków kiszonych z ryżem i klopsami.

Składniki

  • ćwiartki z kurczaka 2 szt.
  • kiszone ogórki 4 szt.
  • pół szklanki kwasu z kiszonych ogórków
  • ziemniaki 3 szt.
  • mięso mielone 40 dag
  • cebula 1/4
  • czosnek 2 ząbki
  • włoszczyzna suszona 3 łyżki
  • liść laurowy 3 szt.
  • ziele angielskie 6 ziaren
  • Natka pietruszki
  • Koperek
  • ryż 10 dag
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka stołowa
  • woda 2 litry
  • śmietana 30 % do zabielenia zupy
  • Pieprz ziołowy
  • Sól
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie klopsów:

    Mięso zmielone z cebulą i czosnkiem przyprawiamy pieprzem i solą, dobrze wyrabiamy kilka minut. Z farszu formujemy klopsy.

  2. W 2 litrach wody gotujemy rosół z ćwiartek kurczaka, gdy mięso będzie miękkie, wyjmujemy je, a do wywaru wkładamy ryż, ziemniaki, włoszczyznę, klopsy i gotujemy do miękkości. Ćwiartki obieramy z mięsa, kroimy mięso na drobno i dodajemy do gotującej się zupy. Gdy klopsy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je jeszcze 5 minut i wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. W między czasie w oddzielnym garnuszku gotujemy starte na wiórki ogórki kiszone, z kwasem z kiszonych ogórków, gotujemy do miękkości ogórków. Do gotującej się zupy dodajemy pokrojone natki pietruszki, kopru i łyżkę stołową domowej kostki rosołowej.

  3. Gdy starte ogórki będą miękkie dodajemy je do garnka z gotującą się zupą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zabielamy śmietaną i jeszcze chwilę gotujemy, około 5 minut, żeby wszystkie składniki zupy dobrze się połączyły.

  4. Zupę podajemy z klopsami.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 12 września 2017 bardzo treściwa zupa,zaskoczeniem dla mnie jest ten ryż w zupie :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń