Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z ogórków kiszonych z ryżem i klopsami.
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 157
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 157
Składniki
Wykonanie klopsów: Mięso zmielone z cebulą i czosnkiem przyprawiamy pieprzem i solą, dobrze wyrabiamy kilka minut. Z farszu formujemy klopsy.
W 2 litrach wody gotujemy rosół z ćwiartek kurczaka, gdy mięso będzie miękkie, wyjmujemy je, a do wywaru wkładamy ryż, ziemniaki, włoszczyznę, klopsy i gotujemy do miękkości. Ćwiartki obieramy z mięsa, kroimy mięso na drobno i dodajemy do gotującej się zupy. Gdy klopsy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je jeszcze 5 minut i wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. W między czasie w oddzielnym garnuszku gotujemy starte na wiórki ogórki kiszone, z kwasem z kiszonych ogórków, gotujemy do miękkości ogórków. Do gotującej się zupy dodajemy pokrojone natki pietruszki, kopru i łyżkę stołową domowej kostki rosołowej.
Gdy starte ogórki będą miękkie dodajemy je do garnka z gotującą się zupą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zabielamy śmietaną i jeszcze chwilę gotujemy, około 5 minut, żeby wszystkie składniki zupy dobrze się połączyły.
Zupę podajemy z klopsami. Smacznego!!!