Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa ogórkowa z ryżem

Zupa ogórkowa z ryżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 716 Ocena: 46472

Dodano:

Odsłon: 2162

O tej porze roku mamy kiszone ogórki zamknięte w słoikach, więc nic prostszego, jak tylko wykorzystać je jako bazę do zrobienia pysznej, domowej zupy ogórkowej.

Składniki

  • ogórki kiszone 6 sztuki
  • marchew 3 sztuki
  • ziemniaki 3 sztuki
  • cebula 1/2 sztuki
  • nać pietruszki, liście selera
  • ryż 4 łyżki
  • sól, pieprz czarny mielony
  • woda spod kiszonych ogórków 1/2 l
  • śmietana 18% 3 łyżki
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • wywar mięsny (u mnie z gotowania białej kiełbasy) około 1 litra
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę. Marchewkę obrać, przekroić na połowę. Tak przygotowane warzywka zalać 4 szklankami wody.
    Gotować 20 minut od momentu, gdy doprowadzimy wodę do wrzenia. w trakcie dodać nać pietruszki i liście selera związane w pęczek.
    Po dwudziestu minutach dodać ryż, wlać wywar mięsny. Całość doprawić sola i pieprzem. Zupę gotować 15 minut. W tym czasie kiszone ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Następnie dodać je do zupy razem z wodą spod kiszonych ogórków. Sporządzić zawiesinę z mąki i śmietany, rozprowadzić ją odrobiną wody, wlać do zupy. Całość zagotować, ponownie doprawić do smaku, jeżeli jest taka potrzeba.

  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 13 listopada 2014 Przyznam szczerze, że ogórkowej z ryżem jeszcze nie jadłam. Zaintrygował mnie Twój przepis i z pewnością wypróbuję proponowane przez Ciebie (dla mnie nowe) połączenie :) Zapowiada się baaaardzo smacznie :) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń