Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa ogórkowo-czosnkowa z mięsnymi kuleczkami

Zupa ogórkowo-czosnkowa z mięsnymi kuleczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 684

Dodano:

Odsłon: 10914

Każda wizyta u mojej Babci kończy się pożegnaniem mnie torbą pełną prezentów z ogródka, a wśród nich, obowiązkowo, kilka słoików kiszonych ogórków. Dziękuję Babuniu :*

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W garnku zagotować wodę, na wrzątek wrzucić kość, zagotować dodać przyprawy, listki laurowe i ziele.

  2. Ziemniaki obrać, pokroić w małą kosteczkę. Marchew i pietruszkę i 2 cebulki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, tak samo postąpić z ogórkami (nie wylewać wody z ogórków). Główkę czosnku przecisnąć przez praskę. Do garnka wrzucić startą marchew, pietruszkę i cebulę oraz czosnek i łyżkę chrzanu, gotować ok 15 min. Następnie dodać ziemniaki i ogórki i gotować do miękkości.

  3. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, przeciśnięta przez praskę połową główki czosnku, bułką tartą, solą, pieprzem i zmiksowanymi blenderem 2 cebulkami. Formować mokrymi dłońmi malutkie kuleczki, panierować w mące i usmażyć na rumiano.

  4. Gdy zupa będzie gotowa (sprawdzić, czy nie za mało kwaśna, jeśli tak dodać wodę z ogórków), zestawić z ognia, dodać śmietanę, wymieszać i dodać poszatkowany koperek.

  5. Zupę podawać z mięsnymi kuleczkami.

  6. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń