Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa oliwkowa

Zupa oliwkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2135

Dodano:

Odsłon: 379

Bardzo lubię oliwki i mogę je jeść pod każdą postacią – na zimno, na ciepło. Mimo to, jak natknęłam się na ten przepis w książce Ewy Wachowicz, podchodziłam trochę sceptycznie do niego. Między innymi dlatego, że jest zbyt prosty i szybki. Wydawało mi się, że to niemożliwe żeby ta zupa była pyszna. A jednak zaryzykowałam i zrobiłam. I wiecie co? Jest rewelacyjna! Mój maż, który omija oliwki szerokim łukiem, przyznał że jest pyszna :)

Składniki

  • Oliwki zielone - 350 g (można wymieszać pół na pół z czarnymi)
  • Mascarpone - 250 g
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Bulion - 500 ml
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Francuskie paluszki:
  • Ciasto francuskie - 1 opakowanie
  • Parmezan - tarty
  • Sól - grubo mielona
  • Czarny sezam - do posypania
  • Jajka - 1 szt. - do posmarowania
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zupa

    Oliwki przelewamy ze słoika na sitko, odcedzamy, przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i gotujemy ok. 20 minut (do miękkości). Dolewamy 700 ml gorącej wody, a następnie dodajemy serek mascarpone. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy z kuchenki i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z paluchami francuskimi.

  2. Francuskie paluszki

    Ciasto francuskie smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy solą, sezamem i parmezanem (przyprawy dobieramy według własnego smaku). Kroimy wzdłuż przez środek, a następnie na kawałki szerokości ok. 3 cm (lub węższe czy szersze - jakie chcemy). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (aż nabiorą złotego koloru).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń