Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa orientalna z makaronem

Zupa orientalna z makaronem

Autor:

Przepisów i artykułów: 104 Ocena: 800

Dodano:

Odsłon: 503

Domowe "chińczyki" już dawno skradły nasze serca. Uwielbiam te smaki! Spróbowałam więc tym razem zrobić inną orientalną zupę bez mleczka kokosowego. I udało się wyśmienicie! :)

Składniki

  • 2 l bulionu ( u mnie warzywny)
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • garść suszonych grzybów mun
  • 150 g małych pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • zioła tajskie
  • trawa cytrynowa (u mnie suszona)
  • 3-4 liście kafiru (można pominąć)
  • pasta curry (u mnie czerwona)
  • sos sojowy
  • pieprz
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej + 3 łyżki wody
  • makaron chiński jajeczny
  • szczypior
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Przekładamy do gotującego się bulionu. Dodajemy liście kafiru. Gotujemy do miękkości mięsa. W razie potrzeby zdejmujemy szumowiny.
    Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odsączamy je i kroimy w paseczki.
    Pieczarki obieramy (lub nie) i kroimy w ćwiartki lub w ósemki (jeśli pieczarki są duże).
    Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę.
    Gdy mięso jest już miękkie do zupy dodajemy paprykę, pieczarki i grzyby mun.
    Doprawiamy ziołami tajskimi, trawą cytrynową, pieprzem, pastą curry i sosem sojowym. Gotujemy ok. 5-7 minut.
    Pod koniec gotowania dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie mieszamy.
    Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron przekładamy do talerzy i zalewamy gorącą zupą. Wierzch posypujemy szczypiorem.
    Smacznego! :)

  2. Dobre rady:
    Do zupy można dodać również cukinię, seler naciowy i brokuły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń