Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pekińska Rozgrzewająca!

Zupa pekińska Rozgrzewająca!

Autor: fafiatko

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 1589

Dodano: 12.02.2018

Odsłon: 920

Rozgrzewająca i wielowarzywna, pycha!

Składniki

  • mięso lub kosci na bulion, u mnie skrzydlo z indyka
  • warzywa bulionowe
  • kasza wiejska/ pęczak 2 łyzki
  • kapusta pekińska 6 lisci
  • ziemniaki 3 szt
  • przyprawy bulionowe
  • opcjonalnie suszony grzybek i czosnek
  • sok pomidorowy szklanka, lub łycha koncentratu
  • koperek poszatkowany
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Opłukane mięso wkładam do litra zimnej wody i gotuję z liściem i zielem ponad godzinę- indyk potrzebuje więcej czasu.
    Po tym czasie wrzucam kaszę, ziemniaki i pokrojone w kostkę warzywa bulionowe, u mnie marchew, pietruszka, seler, por, cebula.
    Dodaje jeszcze do smaku zgnieciony ząbek czosnku i suszony grzyb i płatki chili.
    Po następnych 15 minutach dodaję pokrojona w małe kawałki kapustę pekińską. Tak aby w sumie gotowała się około kolejnych 15 minut.

  2. Pod sam koniec, jak już wszystkie warzywa zmiękną dolewam sok pomidorowy, zagotowuję i wyłączam.
    Teraz dodaje posiekany koperek i sól do smaku.
    Sól dodana na samym końcu, nie wnika w warzywa i czuje się ją wyraźniej dlatego można ograniczyć jej ilość.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (45)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń