Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa Pho

Przepis dnia 2017-11-23
Zupa Pho

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 558

Dodano:

Odsłon: 2486

Jeśli miałbym wybrać jedno, jedyne danie – najlepsze – z kuchni wietnamskiej, które mógłbym jeść pasjami, które jest synonimem smaków i zapachów znad zatoki Ha Long, byłby to zwykły, pośledni rosół, wietnamski bulion – zupa pho. Pho jest esencją tamtejszej kuchni, jada się je chętnie przy każdej okazji, jest pozycją obowiązkową – niczym nasz najlepszy niedzielny rosół, spożywany u teściowej. Z zupą pho spotkałem się pierwszy raz podczas mojej wizyty w Hanoi w 2014 roku. Spożywana namiętnie litrami w podłych garkuchniach na Old Quarter w największy upał, mimo gorąca, przynosiła cudowne orzeźwienie. Dawała siłę na zwiedzanie kolejnych kwartałów i dzielnic tego wyjątkowego miasta.

Składniki

  • 3-4 gwiazdki anyżu (na bulion)
  • 2 laski cynamonu (na bulion)
  • 4 goździki (na bulion)
  • łyżeczka nasion kolendry (na bulion)
  • 1,5 litra wody
  • 500 g wołowiny pokrojonej w paski
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • makaron noodles
  • sól
  • Pieprz cayenne
  • 1 cebulka dymka
  • Kiełki fasoli mung
  • garść liści kolendry
  • limonka
  • Sezam
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki bulionu ucieramy w moździerzu.

  2. W dużym garnku gotujemy wodę, dodajemy do niej zawinięte w gazę, utarte składniki bulionu. Gotujemy całość minimum 2-3 godziny.

  3. Wyjmujemy przyprawy w gazie, odcedzamy bulion, dodajemy do smaku sól, pieprz, cukier i sos sojowy.

  4. Dodajemy wołowinę do bulionu. Całość doprowadzamy do wrzenia, przez 5-6 minut.

  5. Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.

  6. Makaron układamy w naczyniach w których będziemy podawać zupę, zalewamy bulionem.

  7. Dekorujemy dymką, chilli, sezamem i kolendrą. Gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń