Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

Autor: Ewus71

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 3597

Dodano: 17.01.2015

Odsłon: 8365

Zupa pieczarkowa pyszna ,sycąca,bezmięsna i aromatyczna.....

Składniki

  • -1/2 kg pieczarek
  • -60 dkg ziemniaków
  • -1 duża marchew
  • -1 pietruszka
  • -15 dkg selera
  • -2 laurowe liście
  • -3 ziarnka angielskiego ziela
  • - 1 cebula
  • -1 kubek (200 ml) śmietany 30%
  • -2 łyżki mąki
  • -pieprz
  • -1 łyżka magi w płynie
  • -5 dkg masła
  • -2,5 litra wody
  • -1 łyżkę zielonej pietruszki lub koperku
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:
    Pieczarki dokładnie oczyścić, umyć pokroić na drobno,lub w plasterki(według uznania)ugotować w 2,5 litrach wody, po 15 minutach pieczarki odcedzić, wodę pieczarkową odlać do innego garnka a pieczarki i drobno pokrojoną cebulkę podsmażyć na maśle doprawić do smaku.
    Ziemniaki kroimy na drobną kostkę i dodajemy do wody pieczarkowej ,następnie dodajemy warzywa starte na tartce ,liść laurowy ,ziele angielskie ,jedną łyżeczkę vegety,sól,pieprz i gotujemy do miękkości .
    Gdy wszystko będzie miękkie,zrobić zaklepkę do 1 szklanki wody wsypać 2 łyżki maki wlać do gotującej zupy,wrzucić podsmażone pieczarki w razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku .
    Dodać 1 łyżkę zielonej pietruszki lub kopru zamieszać .
    Odstawić z ognia i wlać śmietanę...

    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń