Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 418 Ocena: 7749

Dodano:

Odsłon: 37196

Zupa pieczarkowa

Składniki

  • 500 g pieczarek
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1 mała marchewka z bulionu
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta suszonego tymianku
  • odrobina natki pietruszki
  • śmietana 12%
  • olej rzepakowy
  • ulubiony drobny makaron
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Wrzucamy na patelnię, smażymy na oleju do zrumienienia. Pod koniec smażenia pieczarek wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, chwilę smażymy. Pieczarki zalewamy bulionem, dodajemy tymianek, sól i świeżo mielony pieprz. Zagotowujemy. Zupę zabielamy 2 łyżkami śmietany, posypujemy natką i dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Można dodać jeszcze do niej małą ugotowaną marchewkę, startą na grubych oczkach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń