Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 407 Ocena: 6296

Dodano:

Odsłon: 5778

Zupa pieczarkowa zdecydowanie jest z kategorii tych jesienno-zimowych. Raczej ciężka niż lekka. Treściwa, sycąca, z dużą ilością warzyw. Ma wyraźny, pieczarkowy posmak a najlepiej smakuje posypana ostrym w smaku serem.

Składniki

  • 300g żeberek wieprzowych
  • 1 kg pieczarek
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 pietruszka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • 3 ziemniaki
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • śmietana 18%
  • ser długodojrzewający
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Żeberka kroimy na kawałki, zalewamy 3 litrami wody. Gotujemy przez około 40 minut. Po zagotowaniu zbieramy powstałe szumowiny.

  2. Pieczarki i cebulę kroimy dość drobno, podsmażamy na rozgrzanym oleju do odparowania wody. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce, seler naciowy, natkę pietruszki i koperek drobno siekamy. Ziemniaki kroimy w kostkę.

  3. Wszystkie warzywa i pieczarki, oprócz ziemniaków wrzucamy do garnka (ziemniaki wkładamy dopiero na 15 minut przed końcem gotowania), gotujemy kolejne 40 minut. Kilka łyżek zupy przelewamy do kubka, łączymy z 3 łyżkami śmietany, mieszamy, bardzo powoli, cały czas mieszając wlewamy do zupy.

  4. Przed podaniem posypujemy serem i dekorujemy kleksem śmietany.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń