Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pieczarkowa z klopsami.

Zupa pieczarkowa z klopsami.

Autor: kuchmariola63

Przepisów i artykułów: 850 Ocena: 7325

Dodano: 13.01.2018

Odsłon: 358

Zupa pieczarkowa z klopsami i makaronem łazanki. Polecam.

Składniki

  • Składniki na 2 litry zupy:
  • pieczarki 10 szt. średnie
  • makaron łazanki garść
  • ziemniaki 1 szt. duży
  • mięso wieprzowe 50 dag
  • suszona włoszczyzna
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka rosołowa
  • lubczyk mrożony
  • czosnek 1 ząbek
  • Pieprz
  • Pieprz ziołowy
  • Majeranek
  • cebula kawałek
  • Sól
  • śmietana 30% do zabielenia zupy
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wymyte mięso mielimy z cebulą i czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Z wyrobionego mięsa formujemy klopsy.

  2. W między czasie zagotowujemy wodę z suszoną włoszczyzną, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i domową pastą rosołowa. Gotujemy w niej klopsy. Klopsy gotujemy 10 minut od wypłynięcia ich do góry.

  3. Wyjmujemy je łyżką cedzakową.

  4. Do garnka dodajemy wymyte, pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojonego w kostkę ziemniaka.

  5. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy garść makaronu łazanki, pokrojony lubczyk, przyprawiamy do smaku i gotujemy do miękkości łazanek.

  6. Jeżeli łazanki będą miękkie do zupy wkładamy ponownie klopsy, zabielamy zupę śmietaną i doprowadzamy do zagotowania. Gdy zupa będzie się gotować kończymy jej gotowanie.

  7. Ugotowaną zupę wlewamy do talerza dodajemy klopsy.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 13 stycznia a my mieliśmy dzisiaj krupnik na tych klopsikach :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń