Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pieczarkowa z kukurydzą

Zupa pieczarkowa z kukurydzą

Autor: FoodSafari

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 1237

Dodano: 19.12.2017

Odsłon: 2163

Mimo kilku prostych składników ta zupa zaskakuje swoim smakiem. Za każdą kolejną łyżką kryje się miła niespodzianka dla podniebienia.

Składniki

  • 500 g pieczarek
  • 2 szalotki
  • 3 ziemniaki
  • ziarna z jednej dużej kukurydzy lub 170 g kukurydzy z puszki
  • łyżka masła
  • 200 g słodkiej śmietanki 42%
  • sól lub domowa przyprawa warzywna
  • czarny pieprz
  • 1-2 ziela angielskie
  • liść laurowy
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na maśle szklimy pokrojone szalotki. Następnie dodajemy pieczarki, chwilę podsmażamy. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i ziarna kukurydzy. Zalewamy wodą lub rosołem (ilość płynu zależy od tego jak gęste zupy lubimy). Dodajemy liść laurowy, ziela angielskie i wsypujemy sól. Gdy ziemniaki są miękkie wlewamy śmietankę, doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy do smaku. Zupę podajemy posypaną szczypiorkiem i natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń