Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pieczarkowa z makaronem

Zupa pieczarkowa z makaronem

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 120

Dodano:

Odsłon: 9400

Bardzo dobra, sycąca i kremowa zupa pieczarkowa z makaronem.

Składniki

  • ok. 4-5 litrów rosołu z kury
  • 0,5 kg średnich pieczarek
  • 4 garście makaronu świderki
  • 1 duża cebula
  • masło
  • natka pietruszki
  • śmietankowy serek topiony
  • 4 łyżki śmietany 18% do zupy
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Gotujemy rosół. Pieczarki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Z rosołu wyciągamy wszystkie warzywa oprócz marchewki. Pieczarki smażymy parę minut na łyżce masła. Dodajemy do gotującego się rosołu. Cebulę kroimy w kostkę i z dodatkiem łyżki masła szklimy na rozgrzanej patelni. Następnie cebulę wrzucamy do wywaru. Dodajemy również makaron (musimy często mieszać, by makaron nie przywarł do garnka). Do miski wlewamy 2-3 chochelki wywaru, następnie wrzucamy serek topiony i blendujemy, by nie zostały żadne grudki. Wlewamy do zupy, cały czas mieszając. W tej samej misce wlewamy śmietany, dodajemy szczyptę soli, mieszamy trzepaczką, dodajemy mąkę, by śmietana zgęstniała. Następnie dolewamy do miski ze śmietaną 2 chochelki wywaru, mieszamy, by pozbyć się grudek. Dolewamy do zupy. Zupę gotujemy jeszcze 5 minut na średnim ogniu i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Możemy posypać pokrojoną drobno pietruszką.

  2. I gotowe ! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń