Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Przepis dnia 2017-10-07
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 6263

Dodano:

Odsłon: 9318

Pyszna zupa pieczarkowa, ze startą świeżą jarzynką co dodaje wspaniałego aromatu.

Składniki

  • 5 skrzydełek z kurczaka
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebulka
  • 500 g pieczarek
  • 1-2 serki topione grzybowe bądź śmietankowe
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka soli, bazylii oraz pieprz wg uznania
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Myjemy dokładnie mięso a następnie przekładamy do garnka i zalewamy 1,5 L wody. Mięso gotujemy ok. 15 minut zbieramy powstałe burzyny, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy jeszcze 10 minut. W tym czasie ścieramy na tarce marchewkę, selera oraz pietruszkę. Wyjmujemy skrzydełka i dodajemy starte warzywa. Gotujemy kolejne 10-15 minut.

  2. Cebule kroimy w kostkę podsmażamy na maśle następnie dodajemy umyte, pokrojone w talarki pieczarki. Smażymy ok 10 minut. Dodajemy wszystko do gotującego się wywaru. Dorzucamy serki topione a następnie przyprawy. Gotujemy kolejne 15 minut. Następnie do szklanki dodajemy śmietanę odrobinę gorącej zupy i wszystko przelewamy do wywaru. Zupę polecam podawać z makaronem kolanka bo super wpływa do ich wnętrza.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń