Do góry

Zupy Przepis na:

zupa pomidorowa

zupa pomidorowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 172

Dodano:

Odsłon: 3196

zupa pomidorowa gotowana z ryżem ..jak dawniej

Składniki

  • Koncentrat pomidorowy
  • ryż
  • cebula 1/2 szt.
  • marchew 1 szt. (mała)
  • śmietana 18 %
  • mąka ziemniaczana/pszenna 1 łyżeczka
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • masło 1 łyżka
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. "Zupa pomidorowa z ryżem jak dawniej" powstaje na bazie
    ok. 2 litrów rosołu albo bulionu:) .
    Do lekko gotującego się rosołku dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki .. i tu uwaga.
    Według mojego taty sprawdza się taka zasada:
    - 1,5 do 2 łyżek ryżu przewidywana na jest na 1 osobę.
    Czyli jak zupka ma być dla 4 osób dodajemy do 8 łyżek ryżu
    ( w zależności czy lubimy gęstą bądź rzadką zupkę).

    Następnie wrzucamy pół cebuli.
    Po upływie ok. 10 min., jak ryż już trochę zmięknie, dodajemy koncentrat pomidorowy (zazwyczaj 3/4 słoiczka 190g) lub pomidory z puszki.

    Teraz na małym ogniu gotujemy do momentu aż zupka "przejdzie" pomidorową konsystencją:) ..dodając pieprz, sól i czosnek granulowany.

    W tym czasie do osobnego naczynia nalewany ok. 50-100ml zimnej wody. Dodajemy łyżeczkę mąki i mieszamy.
    Następnie dokładamy 3 duże łyżki śmietany i wszystko razem ponownie mieszamy do jednolitej "mikstury".
    Do naszej masy zabielającej wlewamy 3 łyżki zupy, żeby ją zahartować:)
    Całość wlewamy do gotującej się zupy dodając łyżkę masła..
    Jak zupa ponownie zagotuje się... można wlewać na talerz:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń