Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 135 Ocena: 1710

Dodano:

Odsłon: 2198

Zupa pomidorowa to klasyk domowej kuchni. Przepis jest banalnie prosty i wystarczy zaopatrzyć się w dobre pomidory, i wywar, a zupka będzie jak marzenie :).

Składniki

  • 750 ml rosołu lub bulionu
  • ok.10 średnich pomidorów
  • sól,pieprz
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka masła
  • łyżka śmietany 18%
  • bazylia,słodka papryka,
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na początek zajmiemy się naszymi pomidorkami :).Nacinamy je nożem i zalewamy na ok.5 min wrzątkiem.Dzięki temu skórka ładnie odejdzie od pomidora.
    Po obraniu pomidorków ze skóry kroimy je na ćwiartki i w rondelku podsmażamy je na masełku aż całkowicie się rozpadną.Takie podsmażone pomidory dadzą naszej zupie niepowtarzalny aromat.
    Podgrzewamy nasz rosół lub bulion i gdy jest już bardzo gorący nad garnek dajemy sitko i przecieramy nasze podsmażone pomidory.Gotujemy jeszcze chwilę dodajemy przyprawy,mieszamy.Na sam koniec dodajemy jeszcze łyżkę koncentratu pomidorowego żeby zupa miała ostrzejszy smak-można to pominąć :).
    Gotujemy jeszcze chwilę doprawiamy do smaku i gotowe.Można jeszcze do zupki dodać śmietanę.Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy śmietanę - aby uniknąć zwarzenia najlepiej wcześniej wymieszać ją w oddzielnym naczyniu (np. kubku) z kilkoma łyżkami zimnej wody a następnie ze stopniowo dodawanym gorącym wywarem (około 1/3 szklanki).
    Zupkę podajemy z wcześniej ugotowanym ryżem,makaronem lub kluseczkami.

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń