Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pomidorowa kremowa

Zupa pomidorowa kremowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 130 Ocena: 805

Dodano:

Odsłon: 1500

Klasyczna zupa pomidorowa robiona przeze mnie na pomidorach, wołowinie i wędzonce. Jadamy ją z domowym makaronem, zaciągniętą śmietanką i posypaną natką pietruszki. Do tego pyszna wołowina. Zupa ma kremową konsystencję i świetny smak.

Składniki

  • Wołowina rosołowa (bulionowa) np. pręga wołowa lub rostbef (500g)
  • Kości lub żeberka wędzone (500g)
  • Pomidory malinowe (ok. 3szt.) lub limy (6szt.) lub krojone z puszki (poza sezonem)
  • Koncentrat pomidorowy (200-300g)
  • Włoszczyzna: marchew (3-4 szt.), seler (mały korzeń), opcjonalnie por
  • Dodatki: Liście selera, liść lubczyku, pasta maggi, domowa przyprawa do zupy (suszona włoszczyzna, suszone liście selera i lubcz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Do zimnej wody włożyć wołowinę bulionową i kości (żeberka) wędzone
    2. Dodać marchew, seler, liście selera, liście lubczyku, przyprawę do zupy, sól
    3. Po ok. 30 min. dodać i pomidory.

  2. 4. Na wolnym ogniu gotować 1 godzinę. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy.
    5. Wyjąć mięso a wszystkie warzywa i pomidory zmiksować.
    6. Podaję ją z makaronem, zaprawioną śmietanką (lub nie) i posypaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń