Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pomidorowa z białą fasolą i jajkiem ugotowanym na miękko

Zupa pomidorowa z białą fasolą i jajkiem ugotowanym na miękko

Autor: Ewa_G

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 371

Dodano: 26.03.2018

Odsłon: 220

Gęsta i treściwa zupa o pomidorowym posmaku. Kropką na "i" jest jajko ugotowane na miękko.

Składniki

  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 1 puszka białej fasolki
  • słodka i ostra mielona papryka
  • suszony tymianek
  • suszona bazylia
  • sól, pieprz
  • parmezan do posypania
  • jajka ugotowane na miękko
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Marchewki i ziemniaki obieramy, a następnie kroimy w średniej wielkości kostkę. Cebulę kroimy w kostkę.

    W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz marchewkę i ziemniaki ( razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody). Warzywa oprószamy solą i roztartym w dłoniach tymiankiem. Smażymy do miękkości składników.

  2. Do miękkich warzyw dodajemy passatę pomidorową. Chwilę smażymy. Następnie wlewamy 1-1,5 l wody.

    Fasolkę przekładamy na sito, przelewamy zimną wodą i dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze chwilę.

    Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką, bazylią oraz tymiankiem.

  3. Zupę rozlewamy na talerze. Posypujemy tartym parmezanem. Podajemy z jajkiem ugotowanym na miękko

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń