Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pomidorowa z cukinią i kukurydzą

Zupa pomidorowa z cukinią i kukurydzą

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 907

Dodano:

Odsłon: 370

Lekka letnia zupa ze świeżych pomidorów z cukinią i kukurydzą.

Składniki

  • 1 kg pomidorów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnkiu
  • 2 średnie cukinie
  • 1 kolba kukurydzy świeżej
  • 1 litr wywaru ( na kościach, warzywach albo kostce)
  • 1 łyżeczka oregano
  • garść świeżej bazylii
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pomidory obrać ze skórki i wydrążyć pestki ze środka. Pokroić w kostkę.
    Podsmażyć na oliwie pokrojoną cebulę z czosnkiem i po 10 minutach dodać pokrojone pomirody – smazyć dalsze 10 minut zalać rosołem i zagotować.
    Gotować przez ok 15-20 minut.
    W tym czasie pokroić cukinię w półplasterki lub ćwiartki zależnie od jej wielkości.
    W misce wymieszać cukinię z oliwą i oregano i upiec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku aż się zarumienią (można też podsmażyć na patelni grillowej).
    Pomidory zmiksować wraz z wywarem i garścią bazylii ( można też dodać kilka plasterków upieczonej cukini jeżeli lubicie gęste zupy).
    Z kukurydzy oskrobać ziarna i dodać do zupy- gotować ok 10 min aż kurydza zmięknie.
    Na koniec dodać upieczone plasterki cukinii.
    Można posypać paremzanem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń