Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pomidorowa z groszkiem ptysiowym

Zupa pomidorowa z groszkiem ptysiowym

Autor: fenrill

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 2

Dodano: 26.01.2012

Odsłon: 2259

Klasyczny obiad powinien składać się z trzech aktów. Pierwszym jest zupa, drugim danie główne, a trzecim pyszny deser. Główne danie oraz deser podaje się na różne sposoby, natomiast zupę zazwyczaj proponuje się z jednym z trzech dodatków. W zależności od tego jak przyzwyczaili nas rodzice podajemy ją z makaronem, ziemniakami lub ryżem. Świeżym powiewem do monotonnych dodatków może okazać się groszek ptysiowy. Jego konsystencja i wielkość sprawia, że świetnie nadaje się on do różnego rodzaju zup oraz kremów. „Groszek sprawia, że zupy i kremy nabierają gęstszej konsystencji, - zauważa Marcin Sipa, ekspert firmy BRZEŚĆ - a jedzenie ich sprawia jeszcze więcej przyjemności, nie tylko dzięki walorom smakowym.” Osoby, które posmakowały popularnego pierwszego dania z nowym dodatkiem twierdzą, że jest ono wyjątkowo pyszne. Poza tym, groszek może świetnie wypełnić miejsce przystawki przed podaniem innych dań. Na pytanie do jakiej zupy najlepiej dodać groszek, firma Brześć odpowiada „Groszek stosowany jest między innymi do takich zup jak cebulowa i pomidorowa a także do kremów np. z brokuł”.

Składniki

  • • 4 duże pomidory, bez skórki lub 2 puszki z pomidorami,
  • • 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • • 1 -2 ząbki czosnku, zmiażdżone lub posiekane,
  • • 2 małe cebulki,
  • • groszek ptysiowy,
  • • 1 łyżeczka oleju,
  • • 2-3 listki bazylii,
  • • 200 ml śmietany,
  • • sól, pieprz do smaku.
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy i kroimy. W garnku rozgrzewamy oliwę i dusimy cebulę, aż stanie się szklista. Następnie dodajemy pokrojone pomidory lub krojone pomidory z puszki, solimy i dusimy pod przykryciem. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy. Następnie miksujemy blenderem na gładko. Doprawiamy koncentratem pomidorowym i wszystko gotujemy jeszcze około 5 - 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przystrajamy bazylią. Podajemy z groszkiem ptysiowym (ilość wg uznania).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń