Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pomidorowo-paprykowa

Zupa pomidorowo-paprykowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 423 Ocena: 8053

Dodano:

Odsłon: 3173

Zupa pomidorowo-paprykowa

Składniki

  • 2 l bulionu (ja użyłam drobiowego)
  • pół litra passaty pomidorowej
  • 2 duże czerwone papryki
  • 1 marchewka z bulionu
  • pół pęczka koperku
  • 200 g drobnego makaronu
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Papryki kroimy wzdłuż na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych, odwracamy skórą do góry, polewamy odrobiną oleju i pieczemy w naczyniu żaroodpornym 20 minut w 180 stopniach (powinny być lekko przypalone). Po upieczeniu wkładamy je plastykowego pojemnika i szczelnie zamykamy na 15 minut. Spowoduje to zaparzenie papryk i łatwiej będzie z nich ściągnąć skórę. Po ściągnięciu skóry z papryk, wrzucamy je do blendera i miksujemy na puree. Bulion podgrzewamy, dodajemy do niego passatę, puree z papryk, sól i pieprz i gotujemy jakieś 5 minut, pod koniec dorzucamy pokrojoną w mniejsze kawałki marchewkę. Makaron gotujemy al dente, koperek szatkujemy. Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy makaron, koperek, świeżo mielony pieprz i marchewkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń