Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa porowa z klopsikami

Zupa porowa z klopsikami

Autor: GREGORHSPEED

Przepisów i artykułów: 1589 Ocena: 36547

Dodano: 12.01.2017

Odsłon: 4299

Iście syta zupa, z dodatkiem pysznego, indyczego mięsa połączonego z parmezanem. A ten smak, brązowych pieczarek, które aromatem dorównują grzybom leśnym, jest niesamowity. Polecamy część podsmażyć na maśle i udekorować nimi zupę.

Składniki

  • 50 g masła
  • 3 białe części pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g brązowych pieczarek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 150 g pęczaku
  • 2 l bulionu drobiowego
  • natka pietruszki
  • Klopsiki:
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 50 g startego parmezanu
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy drobno pokrojone pory oraz przepuszczony przez praskę czosnek, smażymy kilka minut.
    Następnie dodajemy pokrojone na plasterki, grzyby i smażymy jeszcze 5 min.
    Do warzyw dodajemy przecier pomidorowy i wino, dokładnie łączymy, alkohol odparowujemy ( ok. 5 min ).
    Do całości dodajemy kaszę, zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem do miękkości kaszy.

    W tym czasie przygotowujemy pulpety:

    Mięso łączymy z serem, bułką tartą, natką i koncentratem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Z masy formujemy małe pulpeciki, które zapiekamy 15 min w temperaturze 190°C.

    Do zupy wkładamy pulpeciki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

    Podajemy od razu po przygotowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń