Do góry

Przekąski Przepis na:

Zupa serowa

Zupa serowa

Autor: murphy

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 259

Dodano: 08.08.2012

Odsłon: 20146

Prosta w przygotowaniu, delikatna w smaku, ekskluzywna na talerzu.

Składniki

  • por, 0,5 kg
  • masło, 2-3 łyżki
  • dowolny bulion, 0,75 l
  • starty na grubych oczkach żółty ser, 10 dag
  • śmietankowy serek topiony pokrojony w kawałki, 1
  • Śmietana kremówka, 150 ml
  • sól, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, granulowany czosnek, oregano, do smaku
  • półbagietka, 1
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pora oczyść, umyj i odkrój liście tak, żeby została tylko ta okrągła część. Pokrój w cienkie krążki.

  2. W garnku rozpuść masło i na nim zeszklij pora. Dopraw go solą i pieprzem ziołowym. Gdy por będzie zeszklony, wlej do niego bulion. Przykryj garnek i gotuj zupę przez 10 minut.

  3. Dodaj do zupy sery – żółty i topiony. W czasie dodawania serów mieszaj dokładnie zupę żeby sery ładnie się w niej rozpuściły. Ale pilnuj żeby zupa się nie zagotowała. Gdy sery się rozpuszczą, wlej śmietanę. Dopraw gałką muszkatołową i jeżeli uznasz za stosowne to także solą i pieprzem.

  4. Zdejmij garnek z zupą z ognia i blenderem zmiksuj ją bardzo dokładnie na jednolitą, aksamitną masę. Zagotuj zupę i pozwól jej się pogotować kilka chwil.

  5. Półbagietkę pokrój w drobną kostkę. Na dużej patelni rozpuść kawałek masła z odrobiną oliwy. Gdy tłuszcz się mocno rozgrzeje wysyp kostkę na patelnię. Dopraw czosnkiem granulowanym i oregano. W ten sposób wyprodukuj wspaniałe, kruche, delikatne w smaku grzaneczki, które podkreślą smak zupy serowej. Bo oczywiście zupę serową podaje się z grzankami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń