Do góry

Przekąski Przepis na:

Zupa serowa

Zupa serowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 680

Dodano:

Odsłon: 14078

Zupa serowa jest chyba jedną z najszybszych i najmniej wymagających zup jakie znam. Jeśli mamy gotowy bulion to zrobienie jej potrwa dosłownie kilka minut. Jest sycąca i dość ciężka, więc w sam raz na jesienno zimową aurę. Zupa wychodzi kremowa o łagodnym smaku. Czasami podczas rozpuszczania się serków dodaję do niej odrobinę startej skórki z cytryny. Polecam spróbować obydwie wersje.

Składniki

3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę zeszklić na łyżce masła. Tak przygotowaną zalać bulionem i poczekać aż wszystko się podgrzeje.

  2. W tym czasie pokroić serki w kostkę i dodać do gorącego bulionu. Wszystko mieszać, gotując na małym ogniu, aż do rozpuszczenia się serków w zupie.

  3. W tym czasie możemy przygotować chlebowe grzanki. Z kromek odkroić skórkę, białą część chleba pokroić w kostkę i zarumienić na patelni z masłem, lub w wersji bardziej fit (chociaż przy zupie serowej to chyba i tak bez sensu) zarumienić je w piekarniku lub tosterze.

  4. Gęstą zupę doprawiamy solą, pieprzem i cytryną zgodnie z własnymi preferencjami.

  5. Podajemy z chrupiącymi grzankami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 20 listopada 2012 Bardzo lubię taką szybką zupę serową. W zależności od smaku użytego serka i przypraw, może mieć różne warianty, ale
zawsze prędko się robi i zawsze jest smaczna. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń