Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa serowa z grzankami

Zupa serowa z grzankami

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 101

Dodano:

Odsłon: 33224

sycące, serowe, aromatyczne

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Gdy por się już zeszkli, dodaj marchewkę i wlej 1,5 l bulionu.

  2. Przykryj garnek pokrywką i gotuj ok. 10-15 min.

  3. Do zupy dodaj sery. Podczas dodawania cały czas mieszaj zupę, aby się dobrze rozpuściły. Rób to na małym ogniu, aby zupa nie zagotowała się.

  4. Gdy sery się rozpuszczą wlej śmietanę i dopraw gałką muszkatołową oraz innymi przyprawami według uznania.

  5. Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj dokładnie zupę blenderem.

  6. Zagotuj zupę. Niech pogotuje się kilka minut. Podawaj z grzankami i posypaną koperkiem. (koperek na prawdę robi różnicę ;))

  7. GRZANKI (bardzo ważne dla uzyskania pełni smaku):

  8. Bagietkę pokrój w kostki.

  9. Masło mocno rozgrzej z łyżką oliwy z oliwek.

  10. Grzanki wrzuć na rozgrzane masło i dopraw solidnie oregano oraz granulowanym czosnkiem. Mieszaj aż będą chrupkie.

  11. Grzanki lepiej dodawać do zupy podczas jedzenia stopniowo, żeby się nie rozmiękły.

  12. SMACZNEGO! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń