Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa serowa z kalafiorem

Zupa serowa z kalafiorem

Autor:

Przepisów i artykułów: 476 Ocena: 3176

Dodano:

Odsłon: 478

Zupa serowa na wywarze warzywnym z dodatkiem kalafiora. Tania, smaczna i prosta :) Zupa serowa to pomysł na wykorzystanie resztek sera, z którym fajnie komponuje się kalafior:)

Składniki

  • marchew 1 szt
  • seler kawałek
  • pietruszka /korzeń/ 1 szt /mała/
  • papryka czerwona 1 szt
  • cebula 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • ser 20 dag
  • kalafior 1 szt /mały/
  • woda 4 szklanki
  • masło 1 łyżka
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
3-4 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W garnku rozgrzewamy masło. Wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek, pokrojone w małą kostkę marchew, seler, pietruszkę oraz paprykę. Podsmażamy ciągle mieszając do czasu aż warzywa staną się szkliste i wlewamy wodę. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. i delikatnie doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
    Dodajemy ser: ogólnie sera powinno być ok. 20 dag - ja użyłam resztek sera żółtego /gouda, wędzony radamer/, serka topionego oraz sera feta / ok. 1 łyżki/. Całość gotujemy na małym ogniu często mieszając do czasu aż sery się roztopią. Ostatecznie doprawiamy do smaku, dodajemy różyczki kalafiora i gotujemy do czasu aż kalafior będzie odpowiednio miękki.
    Zupę przed podaniem możemy zblendować lub pozostawić z kawałkami warzyw.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń