Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa serowo - ziołowa

Zupa serowo - ziołowa

Autor: Bazylowka

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 11

Dodano: 21.03.2011

Odsłon: 10757

To szybka, prosta i sycąca zupka :)

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Bulion zagotować, najlepiej jeśli byłby to bulion drobiowy, ale jeśli takim nie dysponujemy może być z kostek (byle nie za mocny).

  2. Do bulionu wrzucamy serek topiony i zioła, całość mieszamy trzepaczką, tak aby serek się rozpuścił. Ogień pod garnkiem ma być jak najmniejszy.

  3. Kiedy serek topiony się rozpuści dodajemy czosnek (wielkość ząbka uzależniona jest od tego, jak bardzo lubimy czosnek).

  4. Dodajemy starty na dużych oczkach ser żółty.

  5. zupa powinna mieć konsystencję śmietany, jeśli jest za rzadka można ja zagęścić. Najczęściej dodaję w tym celu okruchy czerstwej angielki lub chleba, który kroję na grzanki.

  6. Można do smaku dodać odrobinę białego wina.

  7. Podawać z grzankami ziołowymi lub czosnkowymi, chlebem, bułką, groszkiem ptysiowym, makaronem.... Jak kto lubi :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

maly928 11 listopada 2011 napewno zrobię Perełko a iwonki kot nie lubi sera i jest problem pomożemy jej

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maly928 11 listopada 2011 napewno zrobię Perełko a iwonki kot nie lubi sera i jest problem

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maly928 11 listopada 2011 napewno zrobię Perełko a iwonki kot nie lubi sera i jest problem nie lubi sera

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kadarka 21 marca 2011 Świetny przepisik dodaje do ulubionych

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 21 marca 2011 Właśnie dziś gotuję rosół z kurczaka, napewno coś zostanie, na jutro będzie jak znalazł na zupę serową. Dzięki za przepis.:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 21 marca 2011 Często robię taką zupę, ale niejednokrotnie mam problem
z tartym żółtym serem, bo nie każdy się rozpuszcza,
a potem pływają w zupie takie kłaczki i muszę ją przecedzać,
wolę dawać więcej sera topionego, ale tak ogólnie jest
super, pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

LOLO 21 marca 2011 bardzo fajny przepis napewno zrobie .pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń