Zupy Przepis na:
Zupa serowo-ziołowa z brokułami i makaronem

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 122
Dodano: 28.01.2009
Odsłon: 6078
Składniki
- makaron, np. muszelki, 4 – 5 garści
- brokuły mrożone (lub świeże), 1 opakowanie (lub 1 główka)
- serek topiony (ziołowy, może być również pieczarkowy, paprykowy, pomidorowy), 2 kostki
- kostka rosołowa drobiowa, 1
- czosnek, 1 ząbek
- zioła prowansalskie, 2 łyżeczki
- pieprz zielony cały, 1 łyżeczka
- mąka lub śmietana, do zagęszczenia
3-4 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Kostkę rosołową rozpuścić w 1 litrze wrzącej wody. Dodać pokrojony w kostkę serek topiony (im mniejsza kostka, tym szybciej się rozpuści), ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, zioła prowansalskie oraz zielony pieprz. Gotować na niewielkim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż serki się rozpuszczą. Zagęścić według uznania. Ugotować makaron oraz brokuły. Brokuły rozdrobnić widelcem na niewielkie kawałki i razem z makaronem dodać do zupki. Można serwować posypane tartym parmezanem. Smacznego!
Komentarze do przepisu (1)

helcia 11 czerwca 2009Zgłoś do usunięcia
Ciekawy pomysł na lżejsze drugie danie.Wypróbuje!12 Kto głosował? | Odpowiedz