Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z czerwonej soczewicy z mleczkiem kokosowym, tajską pastą curry i jakże swojską zacierką. To bardzo fajny pomysł na pierwsze danie, lunch albo kolację po długim spacerze w mrozie i śniegu po kostki.
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 38
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 140
Świąteczne smakołyki!
Odsłon: 196
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 388
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 38
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 140
Świąteczne smakołyki!
Odsłon: 196
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 388
Składniki
Na rozgrzanym oleju przesmaż pastę curry, curry sproszkowane, cynamon i gałkę muszkatołową. Dodaj drobno posiekane: cebulę, czosnek, marchew i suszone pomidory i podsmażaj, aż cebula będzie miękka.
Zalej gorącą wodą lub bulionem, doprowadź do wrzenia i dodaj przepłukaną na sicie soczewicę. Gotuj wszystko na małym ogniu przez 5 minut, a następnie dodaj zacierkę. Wszystko gotuj jeszcze przez jakieś 12-15 minut – aż kluseczki będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Wlej mleczko kokosowe. Na koniec dopraw zupę solą. Podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki.