Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 277 Ocena: 1345

Dodano:

Odsłon: 517

Zupa szczawiowa jest daniem mocno zakorzenionym w tradycyjnej polskiej kuchni. Zielona, kwaskowata zupa o wytrawnym i bardzo konkretnym smaku dość często gości na polskich stołach. Najczęściej podawana z jajkiem na twardo i ziemniakami. Najlepiej smakuje oczywiście w sezonie, kiedy szczaw ogrodowy rośnie na pobliskich łąkach, polanach i w ogródkach. Wtedy jest odpowiedni moment, aby zamknąć go szczelnie w słoiki i zachować w spiżarni lato na dłużej. Gorąco Was do tego zachęcam. A teraz zapraszam na zupę.

Składniki

  • Wywar:
  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 2 litry wody
  • 1 średnia marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • ½ małego selera
  • ⅓ pora
  • Pozostałe składniki:
  • 400 g szczawiu ze słoika
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki
  • szczypta cukru
  • pieprz czarny i sól
  • Dodatkowo:
  • 4 jajka
  • świeżo posiekany koperek lub szczypiorek
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Skrzydełka z kurczaka zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu. Po chwili na wierzchu pojawią się szumowiny, usuwamy je przy pomocy sitka. Dodajemy obrane i oczyszczone warzywa. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie.
    W wywaru wyjmujemy mięso i warzywa. Przy pomocy blendera miksujemy szczaw, dodajemy do wywaru i gotujemy przez 10 minut. Zupę przelewamy przez sito, aby pozbyć się włókien ze szczawiu. Do zupy dodajemy śmietankę, doprawiamy do smaku przyprawami. Zupę szczawiową podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo, posypaną świeżo posiekanym koperkiem. Najlepiej smakuje z ziemniakami pokrojonymi na ćwiartki i podsmażonymi na odrobinie oliwy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń